Dom

Ruszt do grilla żeliwny, czy stalowy – który wybrać? Podpowiadamy!

Ruszt do grilla żeliwny, czy stalowy – który wybrać? Podpowiadamy!

Wysokiej jakości sprzęt do grillowania to marzenie każdego miłośnika spędzania czasu z bliskimi przy grillowanych potrawach. Wbrew pozorom to właśnie solidna konstrukcja grilla i dobrze dobrany sprzęt warunkują jakość i smak przygotowanych potraw. Najważniejszym elementem, na którym tworzą się grillowane smakołyki jest ruszt. To właśnie on ma bezpośredni kontakt z jedzeniem i wpływa na jego późniejszy wygląd, smak i wartości zdrowotne. Na rynku dostępne są dwa rodzaje tych wyposażeń – stalowy i żeliwny ruszt do grilla. Jeśli zastanawiasz się, który ruszt będzie dla Ciebie odpowiedni to koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią artykułu – postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości!

Ruszt żeliwny do grilla – postaw na wysoką jakość, która idzie w parze z doskonałym smakiem!

Zdecydowanym faworytem wśród amatorów grillowania jest ruszt żeliwny do grilla. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko wysoką jakością przygotowanych potraw, ale także solidnością i długowiecznością. Żeliwo jest bardzo korzystnym materiałem do przygotowania potraw z kilku powodów.

Po pierwsze daje gwarancję nieprzywierania potraw nawet w bardzo wysokiej temperaturze. Korzystając z rusztów żeliwnych mamy niemal pewność, że potrawa nie zostanie przypalona i przyklei się do powłoki. Ponadto ruszt żeliwny do grilla ma bardzo wysoką retencję ciepła i zatrzymują temperaturę nawet po wygaśnięciu źródła paleniska. Dzięki temu możesz odejść od wygaszonego grilla pozostawiając na nim potrawę, a ta przez długi czas utrzyma temperaturę!

Dodatkowo żeliwo to bardzo trwały materiał, dlatego ruszt żeliwny do grilla będzie służył na bardzo długo i nie straci swoich właściwości. Za tym rodzajem rusztu przemawia także atrakcyjna cena, która idzie w parze z wysoką jakością!

Jakie zalety ma ruszt żeliwny do grilla?

Żeliwny ruszt do grilla zdecydowanie dominuje nad stalowym konkurentem. Przede wszystkim ruszt żeliwny do grilla charakteryzuje się większą solidnością konstrukcyjną i jest mniej narażony na uszkodzenia mechaniczne. Użytkownicy żeliwnych rusztów podkreślają także łatwość ich czyszczenia i usuwania resztek po skończonym grillowaniu. W większości wypadkach z oczyszczeniem żeliwnego rusztu poradzi sobie zwykła zmywarka! Jeśli nie mamy dostępu do zmywarki – bez obaw! Ruszt żeliwny do grilla można myć w zlewie kuchennym używając jedynie gąbki do zmywania i płynu pieniącego.

Ruszty stalowe – uważaj na pojawiającą się rdzę!

Na rynku dostępne są także stalowe ruszty do grilla, które są mniej chętnie wybierane przez amatorów grillowania. Przede wszystkim stal ma tendencję do rdzewienia, dlatego ruszty wykonane z tego materiału wymagają częstej konserwacji. W przeciwieństwie do rusztów żeliwnych, stalowe nie zapewniają ochrony przed przywieraniem posiłków, a co za tym idzie istnieje duże prawdopodobieństwo przypalania mięs czy warzyw. Znaczącą różnicą, jaka wpływa na mniejszą atrakcyjność rusztów stalowych jest także mniejsza retencja ciepła, dlatego dania na ruszcie stalowym zdecydowanie szybciej wystygną.

źródło zdjęć: freepik.com

Udostępnij