Lifestyle

Droga ziaren – od uprawy do Twojej filiżanki

Droga ziaren – od uprawy do Twojej filiżanki

W idealnej sytuacji proces zakupu ziaren powinien się rozpocząć od osobistych odwiedzin w Kenii i Burundi. Tam poznaje się plantację i nawiązuje współprace z konkretnymi rolnikami, nie jest to jednak tak proste, jak na pozór może brzmieć. Większość rolników zrzesza się w spółdzielniach, z którymi powiązani są konkretni dostawcy. To właśnie dostawcy skupiają się na wyborze ziaren najlepszej jakości, a zadaniem palarni jest weryfikacja dostawców pod kątem wartości produktów. 

Najlepsi dostawcy 

W wyborze ziaren pierwszy etap, to znalezienie dostawców, od których zamawia się próbki z konkretnego regionu. Następnym krokiem jest ocena wizualna i węchowa otrzymanych ziaren. W jej trakcie ocenie poddaje się wielkość ziarna oraz kontroluje się obecność i liczbę defektów obejmujących zanieczyszczenia i uszkodzenia ziaren. Kontrola węchowa nastawiona jest na wyłapanie nut, które nie powinny się znaleźć w kawie. Ostatnim krokiem jest degustacja przygotowanej kawy. Jeśli spełnia ona wszystkie kryteria, dokonuje się kontraktacji odpowiedniej partii ziaren.

Wydobycie potencjału z ziaren 

Chociaż dobrej jakości ziarna to już połowa sukcesu, to żeby osiągnąć maksymalne zadowolenie, konieczne jest wypalenie ich w sposób, który wydobędzie z ziaren pełny potencjał. Aby to osiągnąć, muszą w jednym miejscu spotkać się zarówno wiedza, jak i doświadczenie.

Proces palenia 

Gdy ziarna docierają do palarni, rozpoczyna się proces ich wypalania. Kawa przed wypaleniem ma z reguły około kilkunastu związków smakowo-aromatycznych, a po wypaleniu może osiągnąć nawet kilkaset. Palenie ziaren przeprowadzane jest w specjalistycznych piecach, gdzie temperatura może dochodzić do 250 stopni. Proces trwa od kilku do kilkunastu minut, w zależności od oczekiwanego stopnia wypalenia. Kunszt palarni polega na takim doborze temperatury i czasu palenia by wydobyć z ziaren najlepszy smak i aromat. Po wyjęciu wypalonego materiału z pieca wykłada się je na schłodzone tace, tak by zakończyć procesy fizyczne i chemiczne odbywające się w gorących ziarnach.

Gdy ziarna są już w Twoim domu

Godną polecenia palarnią jest na przykład https://coffeeandsons.pl/. Po otrzymaniu ziaren warto spróbować zaparzyć je kilkoma metodami, tak by zobaczyć, jak w zależności od sposobu przygotowania różni się ich smak. Do urządzeń, takich jak kawiarka, french press czy ekspres ciśnieniowy świetnie sprawdzą się ziarna średnio palone, natomiast do metod alternatywnych warto wypróbować ziarna jasno palone.

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.